
 ADVISORY OPINION 94-70  
 
 December 15, 1994 
 
RE:  May a public servant solicit and accept automobiles from an automobile manufacturer for use in an 

experiment by an association comprised of arson investigators? 
 
DECISION: No 
 
  This opinion is in response to your November 23, 1994, request for an advisory opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed at the December 15, 1994, 
meeting of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  You are a state fire marshal for the Department of Housing, 
Buildings and Construction, Division of Fire Prevention.  You would like to know whether it would be a violation of 
KRS Chapter 11A for you to write a letter to a local automobile manufacturer and request the company donate at least 
two automobiles for use in a burn demonstration by an association made up of arson investigators, law enforcement 
officers and insurance investigators.  You are a member of this organization.  The purpose of the burn experiment is to 
educate investigators to detect the difference between arson and accidental fires in vehicles.  You state that the vehicles 
you want donated are units that do not meet the manufacturer's standards at the end of production, thus they are 
destroyed and never offered for sale. 
 
  Your agency has the statutory authority to inspect the building that houses this automobile 
manufacturer, but does not do so because the manufacturer has never had a problem.  You believe the company 
inspects its own premises.  You have the authority to inspect all houses and buildings in Kentucky, but actually inspect 
a much more limited number.  You do not inspect the manufacturer's automobiles. 
 
  In Advisory Opinion 93-45, a copy of which is attached, the Commission stated that a conflict of 
interest would exist if an agency solicits donations from an outside entity which is regulated by the state agency for 
which the public servant is employed.  In light of Advisory Opinion 93-45, and the fact that your agency has regulatory 
authority, the Commission believes you should not solicit the cars from the automobile manufacturer. 
 
   KRS 11A.005(1) It is the public policy of this Commonwealth that a 

public servant shall work for the benefit of the people of the Commonwealth. The 
principles of ethical behavior contained in this chapter recognize that public office 
is a public trust and that the proper operation of democratic government requires 
that: 

   (a) A public servant be independent and impartial; 
  
   . . . 
 
   (c) A public servant not use public office to obtain private benefits; 

and 
   (d) The public has confidence in the integrity of its government 

and public servants. 
 
 
   KRS 11A.020(1) No public servant, by himself or through 

others, shall knowingly: 
   (a) Use or attempt to use his influence in any matter which involves 

a substantial conflict between his personal or private interest and his duties in the 
public interest; 

 



   . . . 
   
   (c) Use his official position or office to obtain financial gain for 

himself or any members of the public servant's family;  
   
  Furthermore, the Commission believes the automobile manufacturer may feel pressured by your 
request for the donation since you head the agency which has the authority to regulate it on other matters.  It may be 
less likely to refuse your request based on your relationship with the Department of Housing, Buildings and 
Construction.  Although it seems as though your purpose in requesting the donated cars is not improper, executive 
branch employees should not solicit or accept donations from those who do business with or are regulated by the 
employee's agency. 
 
  However, the Commission notes that the donations are for a seminar of the International 
Association of Arson Investigators and not a state agency.  Therefore, the Commission believes it may be 
permissible for someone else from the association, who is not employed by a state agency which regulates or does 
business with the manufacturer, to request the donation as long as no reference is made to you or to the fact that 
other association members are state employees whose agencies may regulate or do business with the manufacturer. 
 
 
 


